FAQ

FAQ Porjecteigenaars

FAQ Schenkers
 

FAQ Projecteigenaars

 1. Wat is crowdfunding?
 2. Hoe online geld inzamelen?
 3. Hoe kan ik online donaties aanvaarden?
 4. Van waar komen de geldschieters? Wie zijn de schenkers?
 5. Wanneer ontvang ik het geld?
 6. Hoe ontvang ik het geld?
 7. Wat maakt een project succesvol? Tips voor een succesvol project
 8. Waarom zou ik niet gewoon zelf – los van het WCF-platform – mijn eigen donatiecampagne starten?
 9. Zullen er kosten aangerekend worden aan de schenkers?
 10. Wat zijn de kosten?
 11. Wordt er altijd uitbetaald?
 12. Is er een limiet op het in te zamelen bedrag?
 13. Kan ik geld inzamelen via Facebook & Twitter?
 14. Hoe kan ik weten of er iemand een donatie deed voor mijn project?
 15. Waar vind ik de contactgegevens van mijn schenkers?
 16. Wat met belastingen?
 17. Welke landen en munten worden ondersteund via WCF?
 18. Wanneer zal mijn projectpagina verschijnen in de zoekresultaten?
 19. Screent WORLD OF CROWDFUNDING de projecten voor ze gelanceerd worden?
 20. Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het effectief realiseren van een project?

1. Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een nieuwe manier om geld bijeen te krijgen voor het realiseren van een bepaald project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Het principe van crowdfunding is dus simpel: vele kleintjes maken één groot.

2. Hoe online geld inzamelen?

WCF maakt het super makkelijk om online geld in te zamelen voor zaken die voor u van belang zijn. Van huwelijksreizen, tot goede doelen en alles daar tussenin. Niets is te gek! Het is zo makkelijk om familie en vrienden uit te nodigen een donatie te doen voor jouw belangrijke levensgebeurtenis, jouw belangrijk project of het door jou gekozen goede doel.

Hoe online geld inzamelen: Registreer op de WCF-website, maak via enkele simpele stappen je projectpagina aan, deel je link met zoveel mogelijk vrienden, maak gebruik van de verschillende tools voor online en offline promotie en ontvang donaties.

Waarvoor kan men zoal geld inzamelen? Via het WCF-platform is het mogelijk online geld in te zamelen voor zowat elk idee, event, project of goed doel waarin je familie, je vrienden en je andere contacten zouden kunnen geloven. Niets is te gek! Als je de mensen maar warm krijgt voor jouw project.

3. Hoe kan ik online donaties aanvaarden?

Op het WCF-platform zit alles rechtstreeks ingebouwd. Alle functies verlopen vrijwel automatisch. Na registratie kan je de link van jouw projectpagina delen met vrienden, familie en andere contacten. Jouw geldschieters vervolledigen hun donatie door gebruik te maken van de verschillende betaalmogelijkheden. Zie hier hoe makkelijk het is.

4. Van waar komen de geldschieters? Wie zijn de schenkers?

In de meeste gevallen komt het grootste deel van de financiering oorspronkelijk van de familie, vrienden, kennissen en fans van het betreffende project. Als ze iets leuk / interessant vinden dan zullen zij het op hun beurt voortzeggen aan hun familie en vrienden enzovoort. Ook pers, blogs, Twitter, Facebook en WORLD OF CROWDFUNDING zelf zorgen er voor dat geïnteresseerden makkelijk hun weg vinden naar de projecten.

5. Wanneer ontvang ik het geld?

1. Als je project gewoon eindigt op de oorspronkelijk voorziene datum:

In dat geval wordt het ingezamelde geld steeds uitbetaald binnen de 10 werkdagen (= 14 kalenderdagen) nadat het is afgelopen.
Binnen de 10 werkdagen? Waarom niet direct? Ho maar! Wij hebben immers even tijd nodig om het project administratief af te ronden, je er een gedetailleerd overzicht van te maken, de kosten in mindering te brengen en in te boeken, de overschrijving effectief uit te voeren en je tenslotte van dit alles een mailtje te sturen met daarin ook het totaaloverzicht van alle gedane donaties.
Heb je je geld om de ene of de andere reden toch sneller nodig? No problemo! Stuur ons dan een mailtje met onderwerp 'vraag om vervroegde uitbetaling' en vermeld daarin zeker de naam van het project en/of de projectlink. Dan stellen wij alles in het werk om de afhandeling en uitbetaling van jouw project zo spoedig mogelijk te verwerken.

2. Als je jouw project inkort m.a.w. als je zelf voortijdig het resterend aantal dagen op nul hebt gezet en zo het project vroegtijdig stopzette:

In dat geval vragen we jou om ons daar een seintje van te geven met onderwerp 'vraag om vervroegde uitbetaling'. Vermeld daarin zeker de naam van het project en/of de projectlink.
Indien je ons niet op de hoogte brengt van de vroegtijdige stopzetting, kan er niet uitbetaald worden omdat onze procedure voor uitbetaling gekoppeld is aan de oorspronkelijk voorziene einddatum. Als deze dan plots wegvalt, valt de automatische uitbetaling ook weg. Vandaar de vraag om ons in dat geval even te willen verwittigen.

OPGELET: Bij vroegtijdige stopzetting geldt niet de 6% commisie + transactiekosten, maar wel het dubbele: 12% + transactiekosten.
Dit komt o.a. doordat wij in dergelijke gevallen zelf ook hogere kosten dragen en deze bijgevolg gewoon doorrekenen.

6. Hoe ontvang ik het geld?

Bij het aanmaken van een project worden je bankgegevens opgevraagd. Als je er gewoon voor zorgt dat je daar de juiste bankgegevens invult, dan ontvang je (binnen de 10 werkdagen / 14 kalenderdagen) automatisch het opgehaalde bedrag (verminderd met de kosten) via bankoverschrijving. Na afloop van je project, hoef je dus helemaal niets te doen. Lekker makkelijk, toch?! Binnen de 14 dagen na einddatum, staat het geld op je rekening. Je krijgt van ons dan ook een gedetailleerd totaaloverzicht van alle gedane donaties.
Heb je je geld om de ene of de andere reden toch sneller nodig? No problemo! Stuur ons dan een mailtje met onderwerp 'vraag om vervroegde uitbetaling' en vermeld daarin zeker de naam van het project en/of de projectlink. Dan stellen wij alles in het werk om de afhandeling en uitbetaling van jouw project zo spoedig mogelijk te verwerken.

OPGELET: Bij vroegtijdige stopzetting geldt niet de 6% commisie + transactiekosten, maar wel het dubbele: 12% + transactiekosten.
Dit komt o.a. doordat wij in dergelijke gevallen zelf ook hogere kosten dragen en deze bijgevolg gewoon doorrekenen.

7. Wat maakt een project succesvol? ​

Tips voor een succesvol project:

 1. Interessante projectpagina’s trekken meer aandacht en kunnen bijgevolg ook op meer steun rekenen. Vaag en aan de oppervlakte blijven loont in dit geval niet.
 2. Visualiseer: voeg een foto of een video toe samen met een gedetailleerde projectomschrijving.
 3. Verkondig je WCF projectpagina aan de wereld als het moet! Hoe meer mensen er van horen, hoe meer kans op steun. Meer bereik, meer kansen, meer succes! Hiervoor biedt WCF tal van tools.
 4. Post regelmatig ‘Update Berichten’ op je projectpagina en hou je achterban op die manier op de hoogte van de gemaakte vooruitgang. Communiceer persoonlijk en enthousiast. Doe dit ook via bvb. Facebook, Twitter, e.a.
 5. Maak het interessanter voor schenkers door originele beloningen aan je project te koppelen.
 6. Wees creatief!

8. Waarom zou ik niet gewoon zelf – los van het WCF-platform – mijn eigen donatiecampagne starten?

WCF combineert verschillende losse schakels (betaalmogelijkheden, contactpersonen, tools,…) tot een uniek platform en biedt op die manier een fantastisch totaalconcept voor online donaties.

WCF is meer dan betalen alleen. Het is een volledig donatiesysteem dat steeds werkt in functie van de gebruikers ervan; om hen te helpen online geld in te zamelen. De gepersonaliseerde projectpagina’s, tal van efficiënte sharing tools, de service en de hoge kwaliteit die WCF nastreeft, zorgen voor een vergrote kans op succes.

Even illustreren a.h.v. een voorbeeld:
Als je je fiets wil verkopen, dan kan je dat doen door hem aan je voordeur op de stoep te zetten met een bordje “te koop”. Je hebt de kans dat 50 mensen het zien, dat er 5 stoppen en dat 1 persoon hem koopt.
Diezelfde fiets kan je echter ook verkopen door hem op een online tweedehandssite te koop te zetten.
Je hebt dan de kans dat minstens 500 mensen het zien, dat er 100 je advertentie volledig lezen en dat er meer dan 1 persoon geïnteresseerd is in de fiets waardoor jij er een betere prijs voor krijgt.

Dát is waarom jouw project bij WCF meer kans maakt dan op zichzelf: meer bereik, meer kansen, meer succes!

9. Zullen er kosten aangerekend worden aan de schenkers?

Neen! Er worden geen kosten aangerekend aan de schenkers voor hun bijdrage aan jouw project. De kosten worden automatisch verrekend en zijn voor rekening van de projecteigenaar.

10. Wat zijn de kosten?

WORLD OF CROWDFUNDING rekent steeds 6% inclusief BTW op alle bijdragen. Dit percentage is exclusief transactiekosten.
Transactiekosten worden bepaald door de verschillende betaalinstanties en bedragen vanaf 01/11/2015:

Overschrijving: 0,75 €
Ideal: 0,75 €
Mister Cash: 0,40 € + 1,8%
PayPal: 0,55 € + 3,4%

!! OPGELET !! Voor projecten die slechts 100 euro of minder ophalen, geldt het ingezamelde bedrag integraal als forfait!!
!! OPGELET !!  Bij vroegtijdige stopzetting geldt niet de 6% commisie + transactiekosten, maar wel het dubbele: 12% + transactiekosten.
Dit komt o.a. doordat wij in dergelijke gevallen zelf ook hogere kosten dragen en deze bijgevolg gewoon doorrekenen.

Wens je totaal geen (nada, nul, niks) commissie en transactiekosten te betalen? Check dan zeker www.yeee-haaa.com

11. Wordt er altijd uitbetaald?

Ja. Als je minder dan je doelbedrag ophaalde, maar ook als je meer dan je doelbedrag ophaalde, of als je exact je vooropgestelde doelbedrag ophaalde: wij betalen altijd uit (verminderd met de kosten).
Uitgezonderd: bij inbreuken door uzelf begaan, kan WCF 50% tot 100% van de ingezamelde gelden inhouden!
Zie FAQ 19 voor meer concrete info m.b.t. de geldende regels, de daaruit voortvloeiende inbreuken en de daaraan gekoppelde gevolgen.

OPGELET: Bij vroegtijdige stopzetting geldt niet de 6% commisie + transactiekosten, maar wel het dubbele: 12% + transactiekosten.
Dit komt o.a. doordat wij in dergelijke gevallen zelf ook hogere kosten dragen en deze bijgevolg gewoon doorrekenen.

Gelieve dus goed de algemene voorwaarden en de FAQ te lezen alvorens u een project lanceert zodat u zeker in regel bent.
Dan is er geen enkel probleem en staat niets een succesvolle campagne in de weg!

12. Is er een limiet op het in te zamelen bedrag?

Neen! Helemaal niet. WCF gebruikers kunnen zoveel geld ophalen als ze willen. Zelfs als je doelbedrag voortijdig bereikt wordt, kan je donaties blijven ontvangen en dit tot wanneer je termijn (deadline) verstrijkt. Zo kan je bijvoorbeeld 100% van je gewenste bedrag inzamelen, maar even goed 150%! Bij het aflopen van het project (deadline) ontvang je je geld.

13. Kan ik geld inzamelen via Facebook & Twitter?

Ja! Natuurlijk. Verbonden zijn met Facebook & Twitter maakt deel uit van WCF’s succes. Het mooiste hieraan is dat de bezoekers van jouw projectpagina (on)bewust ook helpen door jouw project op hun beurt te delen met hun contacten enzovoort. Dit zorgt uiteraard voor meer bereik, meer kansen en dus meer succes!

14. Hoe kan ik weten of er iemand een donatie deed voor mijn project?

Je kan alle transacties en aanpassingen makkelijk opvolgen via je WCF-account. Inloggen op je account doe je via het icoontje rechts bovenaan de homepagina.

15. Waar vind ik de contactgegevens van mijn schenkers?

Je vindt de contactgegevens van de schenkers in je WCF-account. Inloggen op je account doe je via het icoontje rechts bovenaan de homepagina.

16. Wat met belastingen?

Het is helaas niet mogelijk specifieke belastingsinfo te verschaffen gezien ieders situatie anders is. Zonder dat we hier een garantie over geven, kunnen we stellen dat de meeste donaties via WCF gewoon beschouwd worden als ‘persoonlijke giften’ dewelke in België niet belast worden.

17. Welke landen en munten worden ondersteund via WCF?

WCF is beschikbaar voor de landen die ondersteund worden door onze betaalmogelijkheden. De betaalmogelijkheden zijn PayPal, creditcard, iDEAL, Mister Cash en bankoverschrijving.

18. Wanneer zal mijn projectpagina verschijnen in de zoekresultaten?

Ook al is je projectpagina direct online, functioneel en dus klaar om donaties te ontvangen, toch zal er door het WCF-team eerst een controle uitgevoerd worden op de correctheid van je projectpagina alvorens jouw project ook daadwerkelijk in de zoekresultaten verschijnt.

Om ongeoorloofd gebruik te voorkomen en om schenkers te beschermen, vraagt WCF aan volgende voorwaarden te voldoen vooraleer te verschijnen in de zoekresultaten:

 1. Je projectpagina moet tenminste 1 foto of 1 video bevatten. Liever nog meer.
 2. Je projectpagina moet tenminste € 100 online donaties ingezameld hebben.

Na het voldoen aan bovenvermelde voorwaarden (a + b), zal jouw projectpagina gecontroleerd worden door het WCF-team. Het kan tot 24 uur duren vooraleer je projectpagina aanvaard/goedgekeurd wordt.

OPMERKING: projectpagina’s die niet aan deze voorwaarden voldoen zullen toch online en volledig functioneel blijven, maar ze zullen niet voor iedereen toegankelijk zijn aangezien ze niet zullen worden opgenomen in de publieke zoekresultaten van WCF. Concreet betekent dit dat in dit geval enkel mensen op jouw projectpagina terecht komen als ze van jou de link hebben gekregen.

19. Screent WORLD OF CROWDFUNDING de projecten voor ze gelanceerd worden?

Ja, meestal wel. Maar door de veelheid aan projecten, is het intussen onmogelijk geworden om deze allemaal te gaan controleren. Anders zijn we de hele dag met niets anders bezig ;-) Steekproefsgewijs nazicht dus: om ons ervan te vergewissen dat het project niet in strijd is met de algemene voorwaarden (--> check daar zeker ook de algemene gebruiksrichtlijnen zodat u geen dingen doet die strijdig zijn met onze regels). In het geval WCF vaststelt dat er ondanks deze duidelijke richtlijnen tóch een inbreuk werd begaan, dan zal u (afhankelijk van wanneer we de inbreuk vaststellen):

1. Inbreuk wordt voor of tijdens de looptijd van het project opgemerkt:

Gecontacteerd en ingelicht worden omtrent de inbreuk. Er wordt u dan gevraagd het project direct in regel te stellen met de geldende richtlijnen en het dusdanig aan te passen zodat het naderhand niet meer in strijd is met deze afspraken. Doet u dit niet binnen de week, dan wordt uw project gewoon verwijderd. De eventueel reeds ingezamelde gelden worden dan gewoon uitbetaald (verminderd met de kosten).

2. Inbreuk wordt pas bij uitbetaling, na de looptijd van het project opgemerkt:

Dan wordt er 50% van het ingezamelde bedrag ingehouden en zal WCF (afhankelijk van de aard van de inbreuk) niet nalaten desgevallend verdere stappen te zetten of bevoegde instanties in te lichten.
Uitgezonderd: een inbreuk op punt 7 van de 'algemene gebruiksrichtlijnen':
"U zal geen pogingen ondernemen om de betaalmogelijkheden, zoals ze voorzien zijn op het WCF-platform, te vermijden of op een andere manier te omzeilen"

Dit doet u bijvoorbeeld door uw rechtstreekse rekeningnummer te vermelden in de projecttekst, door mensen door te linken naar een andere (externe) pagina om daar dan de betaling te voltrekken,... Kortom: alles wat resulteert in een potentieel inkomensverlies voor WCF, kunnen wij uiteraard niet tolereren.

Bij dergelijke inbreuken, wordt het ingezamelde bedrag dan ook integraal ingehouden voor alle bedragen kleiner of gelijk aan 500 euro. 
Voor alle eindbedragen hoger dan 500 euro, geldt de 50% inhouding.

Vandaar dat we u -om uw eigen bestwil- nogmaals vragen deze regels met de nodige aandacht te lezen en na te leven aub. Want het is uiteraard het fijnste voor iedereen, als iedereen zich gewoon aan de geldende regels houdt.
Neem dus uw verantwoordelijkheid door u hieromtrent op voorhand goed te informeren aub. Zo weet u wat u van ons mag verwachten en vice versa - wat wij van u verwachten.

20. Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het effectief realiseren van een project?

Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de projecteigenaar om het project waar te maken. WCF is niet betrokken bij het uitvoeren van de projecten zelf.

 

FAQ Schenkers

 1. Wat is crowdfunding?
 2. Hoe kan ik een project ondersteunen?
 3. Kan ik anoniem doneren?
 4. Wanneer is mijn donatie zichtbaar?
 5. Wat als het doelbedrag niet bereikt wordt?
 6. Wat als het doelbedrag overschreden wordt?
 7. Hoe en wanneer ontvang ik mijn beloning?
 8. Wanneer ontvangt de projecteigenaar mijn bijdrage?
 9. Zullen er mij kosten aangerekend worden?
 10. Wat zijn de kosten voor de projecteigenaar?
 11. Kan ik een attest/factuur ontvangen?
 12. Hoe weet ik zeker of het wel veilig is om aan een bepaald project te doneren?
 13. Hoe kan ik met zekerheid weten dat de projecteigenaar is wie hij/zij beweert te zijn?
 14. Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het effectief realiseren van een project?
 15. Kan WORLD OF CROWDFUNDING mijn geld terugbetalen?

1. Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een nieuwe manier om geld bijeen te krijgen voor het realiseren van een bepaald project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Het principe van crowdfunding is dus simpel: vele kleintjes maken één groot.

2. Hoe kan ik een project ondersteunen?

Op elke projectpagina kan je via enkele simpele stappen een bijdrage doen. Je naam, voornaam, bedrag en eventueel een boodschap worden zichtbaar op de projectpagina.

3. Kan ik anoniem doneren?

Ja, het is mogelijk anoniem te doneren. Hiertoe vul je gewoon geen naam en voornaam in.

4. Wanneer is mijn donatie zichtbaar?

Kies je voor een overschrijving dan zal het gedoneerde bedrag zichtbaar worden 1 à 2 werkdagen nadat je de bankopdracht geeft. 
Donaties via PayPal, creditcard, iDEAL en Mister Cash zijn onmiddellijk zichtbaar. 

5. Wat als het doelbedrag niet bereikt wordt?

WCF werkt niet met een alles of niets financiering. Dit wil zeggen dat elke euro die opgehaald wordt naar het project gaat. Ook als het doelbedrag niet bereikt wordt. Haalt een project geen 100%, maar bijvoorbeeld 60% van het doelbedrag, dan zijn alle ingezamelde gelden toch voor het project.

6. Wat als het doelbedrag overschreden wordt?

De WCF projectpagina zal donaties blijven aanvaarden zelfs na het overschrijden van het doelbedrag. Een project kan even goed bijvoorbeeld op 140% van het doelbedrag eindigen.

7. Hoe en wanneer ontvang ik mijn beloning?

Aan sommige projecten zijn beloningen gekoppeld. Vul tijdens het betalingsproces zeker de nodige gegevens in (adres, e-mail, telefoonnummer). Alle gegevens worden overgemaakt aan de projecteigenaar.

De projecteigenaar staat zelf in voor de beloningen en de verdeling ervan.

8. Wanneer ontvangt de projecteigenaar mijn bijdrage?

Projecten krijgen hun ingezamelde geld bij het verstrijken van de door hun gekozen termijn (deadline).

9. Zullen er mij kosten aangerekend worden?

Neen! Er worden geen kosten aangerekend aan de schenkers voor hun bijdrage aan een project.

10. Wat zijn de kosten voor de projecteigenaar?

WCF rekent steeds 6% inclusief BTW op alle bijdragen. Dit percentage is exclusief transactiekosten. Transactiekosten worden bepaald door de verschillende betaalinstanties.

11. Kan ik een attest/factuur ontvangen?

Het is mogelijk dat de projecteigenaar een attest of factuur kan bezorgen. In dit geval vind je een e-mailadres onderaan de lijst van de beloningen. Wens je een factuur of attest? Contacteer dan de projecteigenaar.

WCF kan zelf geen factuur bezorgen voor het gedoneerde bedrag.

12. Hoe weet ik zeker of het wel veilig is om aan een bepaald project te doneren?

Als vuistregel geldt: doneer enkel geld aan projecten waarin je gelooft, van mensen die je kent en vertrouwt of die je via een betrouwbare bron werden aangeraden. Bij twijfel doneer je beter niet. Twijfelachtige, verdachte projectpagina’s kan je ook steeds melden aan ons WCF-team.

13. Hoe kan ik met zekerheid weten dat de projecteigenaar is wie hij/zij beweert te zijn?

Misschien ken je de projecteigenaar of heb je over het project gehoord via een kennis of uit een andere betrouwbare bron.

Kijk naar de biografie van de projecteigenaar. Kan je hem/haar bereiken via sociale netwerksites? Worden er externe links doorgegeven voor eventuele bijkomende informatie? Het internet is van onschatbare waarde als je wat meer te weten wil komen over een bepaald persoon.

14. Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het effectief realiseren van een project?

Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de projecteigenaar om het project waar te maken. WCF is niet betrokken bij het uitvoeren van de projecten zelf.

Uiteindelijk bepalen jullie zelf de geldigheid en de waardigheid van een project door te beslissen het al dan niet te financieren.

15. Kan WORLD OF CROWDFUNDING mijn geld terugbetalen?

Neen. WCF betaalt niet terug. De projecteigenaar ontvangt het geld (na aftrek van kosten) zodra de campagne afloopt.